Weingut Alexander Gysler
I 1999 tok Alexander Gysler, da 27 år gammel, over familieeiendommen Weingut Gysler. Faren, som han hadde jobbet nært sammen med, gikk bort på grunn av kreft. Alexander ble stående igjen alene med ansvar for å utvikle en eiendom som led under den typiske filosofien til tyske vingårder på 70- og 80-tallet - alle kunder skulle tilfredsstilles. De dyrket alt og laget alt. "You want a Kabernet? I'll give you Kabernet." Før faren døde hadde de begynt å diskutere hvordan de bedre kunne jobbe i dialog med naturen, og hvordan de kunne utmerke seg i et skiftende og mer globalisert vinmarked.
Farens død var en akselerator for Alexander. Eller kanskje heller en inkubator, et rugerom. Han måtte tenke. Kunne farens død være et resultat av vanlige jordbrukskjemikalier? Hvordan kunne han hevde seg i et mer internasjonalt vinmarked? I 2001 var det slutt på bruk av ugressmidler, uegnede druetyper ble erstattet av mer Riesling. Et par år senere skulle han selv bli far. Hvordan kom hans valg til å påvirke de kommende generasjonene? I 2004 ble vinmarkene sertifisert økologisk, i 2005 biodynamisk. I 2013 lurte han på hva som skjedde med en vinmark hvis han ikke gjorde noenting. Han satte av en liten parsell til prosjektet og lagde eksperimentvinen PurPur, tappet på leirkrukker, fra en avling på 8 hl/ha.
Når du stiller Alexander et spørsmål, er det sjelden svaret kommer umiddelbart. Han tenker seg om. Han ruger. Og så skjer det noe fint.
Weingut Alexander Gysler er en familieeiendom på 12 hektar i Weinheim, et av de kjøligste mesoklimaene i Rheinhessen. 11 ha vinmark er dyrket med gule druer, Riesling hovedsaklig, men også Pinot Gris og Pinot Blanc. De viktigste vinmarkene er Kapellenberg og Hölle, sistnevnte er opphav for toppvinene Klangwerk Riesling. I tillegg eier Alexander en hektar vinmark i Albig, Hundskopf. Det er et noe varmere mesoklima, så den hektaren er plantet med Pinot Noir. Hundskopf er opphavet til vår Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé.
Weinheim ligger en kort, 15-minutters kjøretur vest for Westhofen, en halvtimes kjøring fra Roter Hang. Været modereres i mindre grad av nærhet til Rhinen. som betyr at mesoklimaet er spesielt kjølig. Riktig soleksponering er derfor ekstra viktig for å få god modning på druene. De viktigste vinmarkene til Alexander består av parseller i Hölle og Kapellenberg, som begge er sydvendte med ideelle solforhold. Weinheim er/har vært et marginalt klima for modning av Riesling. Selv med avlinger under 30 hl/ha blir ikke alkoholprosenten høyere enn 12-12,5 %. Riktig eksponering, moderate avlinger og biodynamisk drift er faktorene som gjør det mulig for Alexander å produsere GG-kvalitet i dette området.
I motsetning til i Roter Hang, hvor det er mye skifer, og i Westhofen, hvor det er mye kalkstein, består jordsmonnet i Weinheim hovedsaklig av rød sandstein. Felles for alle tre berggrunnene, er at de gir god drenering, som er viktig i en region hvor det normalt faller en del regn i vekstsesongen. Samtidig har vinmarkene i Weinheim noe spesifikt til felles med Roter Hang, nemlig en høy andel jern i jordsmonnet. Hvordan det direkte påvirker vinkvalitet er ikke så lett å bevise, men erfaringsmessig dukker det ofte opp en del kryddertoner i de gode vinene fra lave avlinger på jernholdig jord, kanskje i retning karri, spisskummin og kanel, toner som kan plukkes opp i Alexanders viner.
Weingut Alexander Gysler er sertifisert biodynamisk. Det betyr fravær av syntetiske sprøytemidler i vinmarken, bruk av kvarts/silika for å styrke fotosyntetiske prosesser, og spredning av hjemmelaget kompost for å øke den mikrobielle aktiviteten i vinmarken i vekstsesongen. Før gjæringen starter, under pressing, får druer og most full tilgang til oksygen. Det gjør at fermentasjonene starter spontant, de fleste i ståltank, men Alexander har også investert i noen Stockinger-fat til de beste vinene sine. Toppvinene fullfører alltid fermentasjonen med stedegen gjær. For de enklere vinene må gjæringen i noen tilfeller fullføres med en biodynamisk godkjent gjærkultur slik at vinen kan komme tidsnok på markedet. Det gjelder typisk for de økologiske vinene fra innkjøpte druer og for de tankene med gutswein som må tidlig på markedet. Etter fullført gjæring, ligger vinene på gjærrestene så lenge som mulig, for å gi vinene mer volum, mer fasthet og større aromatisk kompleksitet.
Med dette som utgangspunkt - sted, klima, jordsmonn, filosofi - lager Alexander tre serier med vin. Den ene serien er hans samarbeidsprosjekt med oss, Natural Selections Alexander Gysler, som består av vin på innkjøpte økologiske druer, laget unikt for Norge. Hele ideen med denne serien, dens etos, er å gjøre vin av bedre kvalitet tilgjengelig på moderate prispunkt. Rimelig vin er stort sett rimelig av en grunn - høye avlinger fra industrielt-kjemikalisert landbruk; middels egnet dyrkingssted; industriell vinifikasjon med utstrakt bruk av prosesseringsmidler, stabilisatorer og konserveringsmidler. Resultatet er pregløs vin. Vi mente at det ikke trengte å være slik og luftet ideen med Alexander. Han tenkte. Og var enig. Så vi startet et prosjekt hvor Alexander kjøper inn økologiske druer og gjærer vinen i egen kjeller med 50/50 stedegen gjær/ biodynamisk sertifisert gjær. Vinen ligger så lenge på berme som mulig, med flere tappinger gjennom året, og tilsettes kun sulfitt. Årets første tapping må kaldstabiliseres, men utenom det gjennomgår vinene ikke annen prosessering enn et minimum av pumping og filtrering. Resultatet er rimelig vin som smaker mer. Natural Selections Gysler Riesling Trocken (bib) og Pinot Noir Rosé (bib og flaske) er vinene i denne serien.
Alexanders standardserie består av biodynamisk vin av druer fra egen eiendom. Dette er vin fra svært moderate avlinger, spontanfermentert og minimalt prosessert. Serien følger VDPs klassifiseringssystem med gutswein, ortswein og grosse lage-kvalitet, og består hovedsaklig av vin laget på Riesling, men det er også noe Pinot Noir, Pinot Gris og Pinot Blanc. Gysler Sandstein Riesling Trocken, Gysler Kammerton Riesling Trocken og Gysler Klangwerk Hölle Riesling Trocken er i denne serien. De to førstnevnte gjæres på ståltank, mens toppvinen Klangwerk fra de beste parsellene i Hölle, fra og med 2019-årgang er gjæret i Stockinger-fat.
Den tredje serien er Natur, som er Alexanders serie med eksperimentviner. I denne serien eksperimenterer Alexander med ulike vinifikasjonstyper - skallkontakt, gjæring som fullføres på flaske, fravær av svovling, gjæring med skall på fat - for å lage andre stiler vin, og for å se hva som skjer hvis han velger andre veier. Gysler Riesling Natur befinner seg i denne serien.
Mens det åpenbart er de to første seriene som genererer forretning, er det Natur som genererer nyskaping og påvirker hvordan Alexander jobber med alle sine viner. Effekten av dette kan sees i Gysler Riesling Klangwerk fra og med 2019-årgangen. Mens den før var ståltankfermentert og hadde nokså konservative (intendert lek med ord) sulfittnivåer, er den nå fatfermentert og med svært moderat sulfittnivå.
Natur kan også stå som et eksempel på hvordan Alexander har jobbet med problemene han bakset med da han i 1999 prematurt overtok ansvaret for Weingut Gysler. Han gikk inn med tanker om hvordan han kunne jobbe i dialog med naturen og hvordan han kunne utmerke seg i et globalisert vinmarked. Med det som bakteppe, er det åpenbart at Natur ikke bare er en serie med vin, det er en rugekasse. Alexander kan gå inn i den, eksperimentere, tenke og så klekke ut noe fint. Siden 1999 har Alexander jobbet i dialog med naturen. Og det er det som har gitt ham suksess i et globalt vinmarked.