Vignoble du Rêveur
I 2020, med to små tvillinger, kjøpte Mathieu Deiss og kona Emmanuelle Milan et avsidesliggende hus i Vosges-fjellene en tyveminutters kjøretur fra Bergheim. I tillegg til at Mathieu hadde to dagjobber for familiedomainet Marcel Deiss og deres eget prosjekt, Vignoble du Rêveur, hvor Emmanuelle også jobber, begynte de, i denne situasjonen, å renovere huset. Med unntak av elektrisk og rør, gjorde de det like godt selv. Nye vinduer? Null problem. Snekring? Null problem. Endret planløsning, rivning og gjenoppbygging? Null problem. Da vi var på besøk rett før innhøsting i 2024, tok de oss i mot, forhandlet om et oppkjøp av et vineri, veiledet en lærling på video i forbindelse med eksamen, spiste lunsj med oss og inviterte oss på middag i eget hjem, alt i løpet av en dag. Der Mathieu og Emmanuelle er, skjer det ting. Mathieu har tidligere vært motorsykkelkjører på bane. Han rygger fortere enn vanlige folk kjører. Men om han kuttet hjørnene på motorsykkelbanen, gjør han ikke det i det profesjonelle liv. Alt er gjennomtenkt, overveid, utprøvd. Under samme besøk smakte vi oss gjennom en serie med vin fra 2019, fra samme vinmark, samme plukking, fra 12 ulike mikrofermentasjoner med ulik skallkontaktlengde - et prosjekt iverksatt for å få grunnlag til å ta en informert beslutning på et senere tidspunkt. Kombinasjonen av enorm energi og detaljorientering gjør at Mathieu står bak noen av de mest interessante vinene i Alsace for tiden, både i famileforetaket og i Vignoble du Rêveur. Det er kanskje en floskel at vinene ligner på opphavsmannen, men i dette tilfellet er det en sannhet med to streker under.
"Se vogliamo che tutto rimanga come è, bisogna che tutto cambi" - fra Il Gattopardo av Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Vignoble du Rêveur er domainet Mathieu Deiss og kona Emmanuelle Milan har skapt på siden av familieforetaket Domaine Marcel Deiss, med utgangspunkt i vinmarker Mathieu overtok fra sin mors side av familien. Den opprinnelige størrelsen var ca 8 ha, alt i landsbyen Bennwihr. Vinmarkene var godt ivaretatt, økologisk dyrket, men de var relativt flate marker og Mathieu syntes de resulterende vinene manglet tekstur. Han begynte derfor å lage skallkontaktviner for å kunne blande dem inn i hvitvinene, gjøre dem mer komplekse aromatisk og fastere. Dette ga opphav til fire viner, de to hvite Pierres Sauvages og Vibrations, og deres kontrapunkt, oransjevinene Singulier og Artisan. Dette var domainets første viner.
Selv om alle disse fire vinene eksisterer i dag, over ti år etter at de første gang ble laget, er det ikke slik at Pierres Sauvages 2022 nødvendigvis er kongruent med Pierres Sauvages 2011. Hele poenget med Vignobles du Rêveur har vært utvikling og utforskning. Mens Domaine Marcel Deiss har sitt utgangspunkt i sterke terroir, som gir sin gjenkjennelige, stedegne og distinkte karakter år etter år, har ikke Vignobles du Rêveur hatt tilgang til distinkt ulike høykvalitetsterroir. De arvede 8 hektarene fra et homogent enkeltterroir ga et godt utgangspunkt for utforsking av vinifikasjonsteknikker, men også et sikkerhetsgrunnlag for anskaffelse av nye vinmarker. I likhet med far og svigerfar Jean Michel, er ikke Mathieu og Emmanuelle fremmede for å bytte lettstelte vinmarker på flatland mot mer arbeidskrevende og lavtytende skråningsmarker, og nylig tappet de for første gang en lieu-dit i Haltenberg, Steinstuck. Deres første Grand Cru, Zinnkoepfle, også i Haltenberg, er på vei. Det vil derfor garantert komme flere enkeltparsellviner fra eiendommen; noen viner vil kanskje slutte å eksistere eller endre opprinnelse; viner som før var endrueviner blir samplantingsviner; økologiske og biodynamiske druer kan kjøpes til de rette prosjektene; modningstid i kjeller vil helt sikkert bli lengre for flere av vinene når de flytter inn i ny kjeller. Ting vil endre seg. Pierres Sauvages 2022 er en forlengelse av Pierres Sauvages 2011, ikke en dobbeltgjenger.
Så når jeg i dag, 15. januar 2025, skriver at domainet lager og har kommersialisert ni viner, med utgangspunkt i 8 ha i Bennwihr, er det en sannhet som er gyldig akkurat her og nå, og allerede, i det jeg skriver dette, noe upresis, ettersom deres nye vin Au fil de L'Ill, en vin laget i ånden til Marcel Deiss Complantation, ikke kommer fra Bennwihr. Hele poenget med denne vinen er dessuten at den skal være en representasjon av vinregionen Alsace, en blandingsvin av de viktigste druene. Vinens navn, Au fil de L'Ill, "Langsmed (elven) Ill", understreker ideen ved å benytte seg av en av de antatte etymologiene til selve navnet Alsace/Elsass - der hvor Ell befinner seg. Neste år kan det være at akkurat denne vinen, til tross for lignende uttrykk, kommer fra helt andre vinmarker. Ting vil endre seg.
Med unntak av prinsippene. Mathieu lager vin av økologisk eller biodynamisk dyrkede druer; han samplanter når nye parseller må omplantes; han lar vinene gjære med stedegen gjær; han tilsetter ingenting utenom sulfitt; han lar vinene modnes så lenge som det i praksis er mulig for å få til en naturlig sedimentering og mikrobiell stabilisering av vinene før tapping. Dette er ufravikelig. Dette er grunnlaget for å lage distinkte, stedegne viner. Utenom disse prinsippene er det imidlertid et solid handlingsrom for valg som vil påvirke hvor vellykket en vin blir. Og Mathieu vil utforske samtlige: direkte pressing eller skallkontakt; direkte pressing med tilførsel av skall i etterkant; lengde på skallkontakt; kofermentasjon av blå og guloransje druer; modning i fat, betong eller amfora; små fat eller større fat; bâtonnage eller ikke.
Nylig anskaffet Mathieu og Emmanuelle et nytt vineri, og de flyttet dermed ut av Deiss-kjellerne. Det nye vineriet er imidlertid dimensjonert for tretti-førti hektar så de har nok av plass til å utvide porteføljen med nye vinmarker og nye viner. Dessuten er planen at det nye vineriet også skal romme unge vinmakere som ikke har tilgang til eget vineri. Det skal bli et nav for vinmakertalenter som skaper og deler erfaringer. Som utforsker Alsace' terroirer. Der den gamle generasjonen laget druetypevin, noe Alsace historisk ikke var kjent for, skal den nye generasjonen lage terroirvin basert på Alsace utrolig komplekse geologi. De har allerede laget et kart over samtlige vinmarker i regionen. Ting skal endre seg, Alsace skal endre seg.
I organisasjonsteorien heter det at folk er engstelige for endring. Folk vil motsette seg endring, de vil ønske å beholde sin nåværende status. Derav opphavet til pleonasmen endringsledelse, et ord som indikerer at man ikke forstår at ledelse nettopp handler om endring. Å lede er å føre på riktig vei. Hvis noen forteller en forsamling dehydrerte skipbrudne at de bare skal bli med inn i ørkenen, så skal de få akkurat det de trenger, da er det forståelig at folk blir engstelige. Folk er ikke engstelige for endring, de er redd for dårlig ledelse. Vignobles du Rêveur forstår endring; de leder vei. Hvis vi vil at alt skal være som det er, er det nødvendig at alt endrer seg.