Domaine aux Moines
Hvis noen skulle tvile på betydningen av terroir, er det bare å ta turen til Savennières Roche-aux-Moines for å bli overbevist. Dette er et av verdens mest unike dyrkingssteder.
Savennières Roches-aux-Moines er en knøttliten appellasjon. Det dyrkes vin på rett over 20 ha, hvorav nesten halvparten tilhører Domaine aux Moines. Appellasjonen ligger rett sør for Angers, direkte på elven Loire. Vinmarkene, tuftet på glimmerskifer og noe sandstein, heller mot elven med sør-sørøstlig eksponering. Rett vest for appellasjonen har elven gjort en vending mot nord. Atlanterhavsinnflytelsen er definitivt borte. Dette er et sted som samler store mengder varme, selv om beliggenheten er 47 grader nord. Appellasjonen har de strengeste avlingskravene i det franske aoc-regelverket, maks 30 hl/ha. Til sammen utgjør disse faktorene, i sannhet, om ikke i navn, en Grand Cru.
Chenin Blanc, den eneste tillatte druen i appellasjonen, har tykt skall og små bær og krever en lang vekstsesong. Når den er moden er den intenst gul. Det blir den først sent på høsten, ofte i perioder hvor fuktige, tåkete morgener etterfølges av solrike ettermiddager. Det betyr perfekte forhold for edelråte, og det er ikke unormalt at druene høstes med en andel botrytis-angrepne klaser. Kombinasjonen av varme, eksponering, nordlig beliggenhet og botrytis gir et unikt stedegent uttrykk for Chenin Blanc akkurat her. Savennières Roche-aux-Moines er ikke en enkel, lett og forglemmelig vin drukket med utsikten fra en solseng mot et basseng. Dette er gyllengule viner med dype, komplekse aromaer, stor konsentrasjon og lengde og tydelig preg av tanniner selv om druene presses direkte. Vinene er, ikke overraskende, svært holdbare, selv de svakeste årgangene kan tåle tyve års lagring.
I 1971 flyttet Monique Laroche og mannen hennes, som hadde sin advokatpraksis i Angers, til et lite hus like ved Chateau de la Roche-aux-Moines. Huset kom med en liten vinmark, og Monique, som var farmasøyt, men hadde vært borti ønologi på universitetet, begynte å eksperimentere med vindyrking en gang midt på 70-tallet og lagde sin første årgang i 1978. Denne erfaringen kom godt med, for mannens advokatpraksis gikk så bra at de i 1981 kjøpte det staselige Domaine aux Moines litt lengre opp i gata. Tidlig på 1900-tallet hadde det tilhørt Benz-familien - de med bilene.
Domaine aux Moines hadde på den tiden kun en liten hektar eller to med vinmark, gamle Chenin-planter fra tyvetallet. Monique plantet nye seks hektar i 1984 og utviklet en vinforretning fra slutten av åttitallet. Datteren Tessa Laroche kom med i driften på tidlig nittitall og tok over ledelsen på 2000-tallet. Siden den gang har domainet innført endringer som delvis fermentering og modning på fat og økologisk sertifisering fra og med 2012-årgangen. I de siste årene har biodynamisk praksis blitt en del av oppskriften.
I kjellerarbeidet er det ingen overraskelser, dette er en mønsterbedrift. Druene presses fat og mosten fermenterer spontant. Vinen modnes i fat i 18 måneder med minimalt med omstikkinger og mottar en liten dose sulfitt før tapping, normalt i størrelsesorden 20-30 mg/l. Vinene kan gjennomgå en lett filtrering ved behov.
Savennières Roches-aux-Moines er en unik appellasjon som gir unike viner. I alt annet enn navn - beliggenhet, eksponering, avlingskrav - er dette en Grand Cru. Enn så lenge er prisnivået på Village-nivå.