Château Rioublanc
Vi møtte Philippe Carretero første gang på en messe for økologisk vin i Bordeaux. Det vil si, for å være helt presis, vi hørte ham før vi så ham. Philippe har et smittende humør og en smittende latter. Det er ikke så lett å stå på messer. I mange tilfeller er det langt mellom besøkende og lite håp om forretninger i andre enden. Da kan det fort komme snikende en livstrøtthet eller fin du monde-type følelse. Det skjer ikke med Philippe. Han har det alt for gøy.
Château Rioublanc er en av de største økologiske og familieeide eiendommene i Bordeaux med et areal på over 50 ha. Vinmarkene ligger i Saint Ciers d’Abzac, en liten landsby i den generelle appellasjonen AOP Bordeaux, en drøy halvtimes kjøring nordvestover fra Saint Emilion. Eiendommen ble kjøpt av Edouard Carretero, faren til Philippe, i 1963, da med kun 5 ha dyrket mark, hvorav alt var grønne druer. Philippe ble med i familieforetaket i 1989, som nyutdannet ønolog, og sammen utviklet de eiendommen fra 15 ha til dagens ca 50 ha. I 2009 begynte arbeidet med økologisk sertifisering, og vinene har vært sertifisert fra 2012-årgangen. Det har vært et langsiktig og nitidig arbeid.
Første gang vi besøkte Philippe, tok han oss med på en rundtur på eiendommen. Det første han viste oss var maskinparken. Deretter introduserte han oss for noen ansatte, slo av noen spøker, tok oss med til vineriet, viste frem tanken som var så tung at den hadde laget hull i betonggulvet ved ankomst, lagringshallen som på det tidspunktet var full og inneholdt flere hundre tusen flasker, og til slutt, vinmarken. Turen og det han fortalte oss, blant annet om tretten fast ansatte som han alltid måtte organisere arbeid til, ga oss en komplett innsikt i selve virksomheten Rioublanc, ikke kun vinene som ble fremstilt på eiendommen.
Det vi fikk se hos Philippe, i sin helhet, var hverdagen til en sosialt bevisst vinbonde i en appellasjon med økonomiske beskrankninger. Den hverdagen består av store investeringer i maskinpark, høye faste lønnskostnader som følge av valget om å ha fast ansatte, kreative løsninger for å få nye inntektskilder og ikke minst løsningen på det økonomiske problemet: Hvordan gjør jeg denne virksomheten lønnsom og optimerer kvaliteten på vinen gitt at jeg ikke har mulighet til å få en bedre pris enn det markedet bestemmer at en AOP Bordeaux er verdt? Det var svaret på dette spørsmålet Philippe viste oss den dagen vi kom på besøk.
I tillegg til at Philippe lager god AOP Bordeaux, blir vi glade av å jobbe med ham. Han har besøkt oss flere ganger i forbindelse med vinmesser, blant annet i mai 2019. Dagen han kom, fikk han gleden av å drikke pils og se Barcelona-Liverpool på storskjerm. Skjønt, glede? Han foretrekker rugby, pilsen var helt middels og Liverpool tapte 3-0. Heldigvis hadde vi en fin vinmesse og et godt måltid sammen dagen etter. En uke etterpå fikk vi en melding fra ham, på engelsk slik at vi begge skulle forstå: "Usually, I don’t follow football, but yesterday... oh yesterday!"
Philippe har ikke terroir til å lage verdens beste Bordeaux. Han lager god vin innenfor rammene av de begrensningene han må forholde seg til, men viktigere er det uansett at han er verdens fineste fyr. Han er sosialt bevisst, genuint interessert i andre mennesker og morsom å være sammen med. Det var de egenskapene vi noterte oss på messen hvor vi først traff ham.