Chateau la Coste

Chateau la Coste er ett av de mest ambisiøse vinprosjektene i Provence. Eiendommen ble kjøpt av en irsk eiendomsinvestor i 2011 og siden den gang har det blitt lagt stein på stein. Investeringer i vinmark og infrastruktur startet umiddelbart. Driften ble lagt om til økologisk og etterhvert biodynamisk. Få år etter oppkjøpet sto en ny vinifikasjonskjeller klar, og for besøkende er det nå mulig å spise på restauranter drevet av Francis Mallman og Hélène Darroze i bygg tegnet av Tadao Ando, den selvlærte japanske arkitekten, og Chris Green, en ledende figur innenfor bærekraftig arkitektur og forkjemper for lokalhistorisk byggeskikk - arkitektur skal være tilpasset lokalt klima og terreng, og komme fra kortreiste materialer. Vin, mat og arkitektur - kortreist, bærekraftig, tilpasset lokale tradisjoner. Dette er essensen av Chateau la Coste: alt er gjennomtenkt og ingenting gjøres halvveis.

Ch La Coste vinmark hest
Ploging med hest

Chateau la Coste ligger i Sainte Puy la Réparade, korte 15 km nord for Aix-en-Provence. Selv om det kun er en liten kjøretur fra nærmeste by, får man en fornemmelse av isolatorisk idyll når man kommer dit. Vinmarkene ligger alle samlet og omkranset av skog. Det var åpenbart en fordel da vinmarken ble konvertert til økologisk dyrkning - ingen fare for drift av sprøytegift fra nærliggende gårder. Likevel, til tross for beliggenheten og omgivelsene er ikke dette en pastoral idyll. Chateau la Coste er laget for at folk skal komme på besøk. Ikke bare for vinen, men også for arkitekturen, kunsten og maten.

Det er ikke helt feil å si at Chateau la Coste er en annen type produsent enn de vi ellers har i porteføljen. Det er riktig å påpeke at produsentens skala er av en annen størrelse enn de fleste av våre produsenter, og det er også riktig å påpeke at La Costes eier ikke er involvert direkte i vinproduksjonen på eiendommen. Den er satt ut til et kompetent team. Samtidig er det like riktig, og vel så viktig, å påpeke hva som er likt. For det første er Ch. la Coste sertifisert økologisk, og store deler av eiendommen drives etter biodynamiske prinsipper. Toppvinen Grand Vin er sertifisert biodynamisk av Demeter fra 2022-årgangen. Noen parseller pløyes til og med med hest.

I kjelleren gjøres fermentasjonene spontant så langt det lar seg gjøre - det er alltid en utfordring å få roséene tørre og klare til sesongen begynner så en nøytral, økologisk godkjent gjærtype benyttes for å fullføre gjæringen når det er påkrevd. Etter endt gjæring kjøles vinene ned for å unngå utfelling av vinstein senere, deretter gjennomgår de en lett filtrering. Sulfitt er holdt på et nødvendig minimum.

Resultatet av disse anstrengelsene er rene, presise og teksturelle roséviner.