Chateau de Bonnezeaux

Når du har et tre til fire hektar domaine og kunne solgt vinene dine fire-fem ganger uten problem, er det ikke så rart at du ikke svarer på epost eller tar telefonen når ukjente ringer. Da vi var i Loire i 2023, tok vi konsekvensene av dette, kjørte til vinbondens dør og banket på. Dette ble en så naturlig del av arbeidshverdagen på turene våre at da vi fikk en plutselig innskytelse om å stikke innom Chateau de Bonnezeaux på vei mellom Savennières og Saumur, føltes det helt naturlig og åpenbart at de skulle ta imot oss. Pierre Boisseau, en av partnerne i revitaliseringen av domainet, var muligens litt skeptisk, men da han hørte at vi var importører overlot han oss til en veldig hjertelig assisterende vinmaker. At franskmenn er reserverte og sosialt ubekvemme er åpenbart en myte.

Ku i en av vinmarkene til Bonnezeaux
En naturlig beiter i en av vinmarkene til eiendommen

Chateau de Bonnezeaux er et domaine på potensielt 7 ha, hvorav ca 5 foreløpig i produksjon, i Petit Bonnezeaux, en liten grend tilhørende søtvinsappellasjonen Bonnezeaux. Domainet har eksistert med vinmarker i en årrekke, men produksjon av vin ble først gjenopptatt av onkel og niese Louie de Bouëxic de Pinieux og Guyonne Saclier de Batie, en elev av Mark Angeli, i 2011-12. Det vil si, første årgang av vin fra eiendommen var i 2016; vinmarkene var forfalne, og de replantet den opprinnelige vinmarken, La Montagne. Siden den gang har de gradvis kjøpte flere og flere parseller rundt produksjonsbygningen, og de jobber nå med syv parseller som, i normale årganger, og når alt er i produksjon, vil tappes som separate viner. I 2019 ble Pierre Boisseau tatt inn som partner, og han, sammen med assisterende vinmaker Léa Meslet har nå det operative ansvaret for driften.

Med tanke på hvor eiendommen befinner seg og hvem Guyonne gikk i opplæring hos, er det ikke overraskende at filosofien til det nåværende teamet ligger tett opptil det Mark Angeli har holdt på med på Ferme de la Sansonnière rett oppi gaten. Vinmarkene dyrkes økologisk, dyr er ønsket som naturlige beitere, og i kjelleren følges en minimumsintervensjontilnærming.

To spesifikke forhold ved vinifikasjonen er verdt å legge merke til. Det ene er at Pierre er en fan av lang modning; vinene ligger minimum to år på fat før tapping, og i det siste har han begynt å modne noen fat i tre år før tapping. Formålet med dette er å gjøre vinen naturlig klar, både i form av sedimentering, mikrobielt og aromatisk. Chenin Blanc kan ha en tendens til å redusere kraftig på flaske og lengre modning vil motvirke dette. Den andre partikulariteten er at domainet ønsker å fremvise distinksjonene i terroir i området. Samtlige av eiendommens viner er derfor enkeltvinmarkstappinger. Dette poenget er så vesentlig at Pierre fullstendig har droppet å anvende Anjou Blanc som toponym; alle vinene tappes som Vin de France, men med enkeltvinmarksnavn. Hvorfor? Vel, når du smaker vinene mot hverandre, virker det i hvert fall fullstendig logisk. Det er en distinkt forskjell på La Minée Basse og La Minée Haute. Hvis burgunderne ønsker å skille mellom sin Haut og sin Bas, så må det også være tillatelig i Anjou.

Chateau de Bonnezeaux-vinene er unike viner med sterk stedegenhet, og produksjonen er liten. Vi er veldig fornøyde med å kunne presentere disse vinene i det norske markedet, men enn så lenge er tilgjengeligheten svært begrenset.