Natural Selections importerer økologisk og biodynamisk sertifisert vin. Vi samarbeider med små familiehus i Europa.

Produsenter

Domaine le Garrigon

 

Domaine le Garrigon er en familieeiendom på 63 hektar i Tulette (13 ha Côtes du Rhône) og Visan (50 ha Côtes du Rhône Villages). Druetypene er typisk Sør-Rhône med hovedvekt på Grenache og innslag av Syrah og Carignan.

 

Daniel og søsteren Marie Françoise er tredje generasjon Couston som lager vin på eiendommen. Daniel er en pionér i produksjonen av økologisk vin i appellasjonen, og lager vin uten andre tilsetninger enn litt sulfitt, “i respekt for naturen og menneskeheten”, som han sier selv.

 

Vinene har vært økologisk sertifisert siden 1997. Daniel plukker relativt tidlig for bevare friskhet i druene. Vinene spontanfermenteres i nøytrale beholdere, i all hovedsak av betong, og tilsettes minimal dose sulfitt før tapping, som regel ca 45 mg/l total.

 

Weingut Gysler

 

Weingut Gysler er en familieeiendom på 12 hektar i Weinheim, et av de kjøligste mesoklimaene i Rheinhessen. Viktigste druetype er Riesling. Alle vinmarkene er i umiddelbar nærhet til vinhuset. De viktigste er Kapelleberg, Kirchenstück, Mandelberg og Hölle.

 

Alexander Gysler har drevet eiendommen fra ung alder på 2000-tallet, og la tidlig om til biodynamisk drift.

 

Vinene har vært sertifisert biodynamisk siden 2008 (Demeter). De spontanfermenteres, hovedsakelig i ståltank (noe gamle eikefat), og tilsettes en liten dose sulfitt før tapping, som regel 45 mg/l total.

 

Domaine aux Moines

 

Domaine aux Moines er en  familieeiendom på ca 15 hektar i appellasjonen Savennières Roche-aux-Moines. Det dyrkes hovedsaklig Chenin Blanc på eiendommen, med unntak av en liten parsell med Cabernet Franc som tappes som Anjou.

 

Eiendommen drives av Tessa Laroche, datter av Monique som etablerte vinmarkene tidlig på 80-tallet. Etter at Tessa tok over begynte en omlegging til økologisk drift, og vinene har vært sertifisert siden 2012-årgangen. Vinene fra eiendommen har blitt gradvis bedre og mer naturlige og er nå, sammen med vinene fra Nicolas Joly, referansestandarder for appellasjonen.

 

Avlingene i appellasjonen er veldig små, normalt under 30 hl/ha, som gir veldig intense og konsentrerte druer. Mosten spontanfermenteres i en blanding av eik og ståltanker. Vinene får ligge lange og tappes uten klaring og normalt uten filtrering. Kun sulfitt tilsettes og nivået er moderate 50 mg/l.

 

Château Roland La Garde

 

Roland La Garde er en familieeiendom på rett i underkant av 40 ha i appellasjonen Blaye Côtes de Bordeaux, den vestligste av appellasjonene på Girondes østside. Merlot utgjør hoveddelen av plantet areal, mens balansen utgjøres av Cabernet Sauvignon og Malbec. Sistnevnte blir vurdert som viktig for å motvirke effekten av høye temperatur i vekstsesongene som følge av klimatisk oppvarming, og nye beplantninger vil derfor i stor grad bestå av Malbec.

 

Eiendommen drives biodynamisk av far Bruno og sønn Guillaume Martin og har vært sertifisert biodynamisk siden 2014, økologisk siden 2012. Vinene fermenteres med stedegen gjær og modnes typisk 12 til 18 måneder på fat før blanding og videre modning på tank. Andelen nye fat er svært liten, og det eksperimenteres i tillegg med fermentasjon og modning på amfora. Vinene tappes når de er mikrobielt stabile og naturlig klarnet med et minimum av sulfitt. Resultatene er svært delikate viner med fine tanniner og presise aromaer.

 

Dette er en eiendom med en veldig flott utvikling, og vinene gir fantastisk valuta for pengene.

 

Château Rioublanc

 

Château Rioublanc er en av de største økologiske og familieeide eiendommene i Bordeaux med et areal på over 50 ha. Vinmarkene ligger i Saint Ciers d’Abzac, en liten landsby i den generelle appellasjonen AOP Bordeaux, en drøy halvtimes kjøring nordvestover fra Saint Emilion. Druemiksen utgjøres av Merlot, sytti prosent, og det resterende er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Malbec.

 

Eiendommen drives av Philippe Carretero, en energisk og blid fyr som ser økologisk dyrking som en sosial plikt, på linje med å ha ansatte på heltidskontrakter, ikke deltid. Kommer du på besøk er det like stor sjanse for at du får se maskinparken og får hilst på alle de tretten ansatte som det er at du får se vinmarkene og smakt vinen.

 

Vinene fermenteres i tank med stedegen gjærkultur og en liten andel modner på fat før tapping 8-9 måneder etter innhøsting. Vinene gjennomgår en lett filtrering før tapping og justeres slik at total sulfitt ligger på 50-60 mg/l.

 

Vignobles Gabriel

 

Vignobles Gabriel er en sammenslutning av et tyvetalls likesinnede vinmakere på Bordeaux’ østside. Ideen bak sammenslutnngen er å samarbeide om tapping, etikettering og distribusjon for å bedre kunne utnytte markedsmulighetene i et stort og uoversiktlig marked.

 

Drivkraften i systemet er Jean François Réau, eier av Château le Grand Moulin i Blaye. Sammen med sine partnere har han satt opp et system hvor Vignobles Gabriel sørger for tapping og distribusjon av hele eller deler av partnernes produksjon. Partnerne har gått sammen om en dokumentert kvalitetsstandard som forplikter dem til å opprettholde et sett standarder av vitikulturell, sosial og forretningsmessig art.

 

Vi samarbeider med Vignobles Gabriel om å utvikle gode økologiske eller biodynamiske vinprosjekter for det norske markedet, deriblant vår økologiske Bordeaux bag-in-box.

 

Altolandon

 

Altolandon er Spanias nest høyest beliggende vingård, på en fjellslette 1050 m.o.h. i Cuenca mellom Madrid og Valencia. Området er preget av fraflytting, og vinmarker med eldgammel Garnacha sto ubrukt da Rosalia Molina (bildet) og Manolo Garrote kom inn på 90-tallet. Sammen startet de en storstilt berging av den lokale kulturarven.

 

Økologiske vinmarker med opptil 100 år gamle en vaso (bush vines) utgjør nå kjernen i en av landets største og mest interessante økologiske familieeiendommer (120 hektar).

 

Vinen spontanfermenteres, klares naturlig, tappes ufiltrert og uten tilsetninger, annet enn litt sulfitt før tapping.

 

Château Hourbanon

 

Château Hourbanon er en 13 ha familieeiendom i Prignac-en-Médoc, halvannen times kjøing nord for Bordeaux by. Eiendommen drives i dag av den hyggelige og omhyggelige Hugues Delayat. Ingenting hos Château Hourbanon overlates til tilfeldighetene, verken i vinmark eller kjeller.

 

Jordsmonnet på eiendommen er typisk for Médoc, sand og grus over kalkholdig leire. Druemiksen er likeså typisk, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc er dyrket i forholdet 65/30/5. Det som er uvanlig, er den store plantetettheten, 7800 planter per hektar, mot normal 5000. Tett beplantning gir mindre avling per plante og dermed mer smak i hver enkelt drue. Vinmarkene har vært dyrket økologisk også siden før de ble sertifisert, som blant annet betyr at ugress fjernes mekanisk og at det blir ikke brukt syntetisk fremstilte insektsmiddel. Druene høstes for hånd for å sortere ut dårlige klaser.

 

Vinmakingen er like presis som vindyrkingen. En 3-15 dagers kaldmaserasjon følges av en gjæring  på betongtanker. Gjæringen starter naturlig med mindre Hugues er tvilende til årgangens gjærkultur. Etter gjæring ligger vinen med skall i opptil fem ekstra uker, avhengig av hvor modne tanninene er. Av praktiske årsaker - fatene er opptatt med forrige års vin - gjennomgår vinen malolaktisk konversjon på betongtankene før den flyttes til fat, hvor den normalt ligger 18 måneder før tapping på flaske. Vinen er ofte uklaret og ufiltrert, men hvis Hugues oppfatter at en klaret prøve smaker bedre, klares vinen med eggehvitepulver.